MENU

Trei crai de la rasarit

In traditia romaneasca magii sunt numiti craii de la rasarit si sunt in numar de trei: Melchior, Baltazar si Gaspat. Numarul magilor precum si rangul lor nu este mentionat in Biblie, dar pentru faptul ca au adus pruncului Isus trei daruri: aur, smirna si tamaie, in cultura populara se afirma ca ar fi fost trei.

Conform bisericii romano-catolice, Melchior, Baltazar si Gaspar sunt considerati sfinti si sunt sarbatoriti pe data de 6 ianuarie. Numele crailor de la Rasarit a fost mentionat intr-o evanghelie a Bisericii Armenesti, aici mentionandu-se si rangul lor: Melkon, Regele Persiei, Gaspar, Regele Indiei si Baltazar, Regele Arabiei. In unele tari cu o majoritate romano-catolica, precum tarile Americii Latine si tarile iberice, traditional regii magi aduceau cadouri copiilor, Mos Craciun fiind un personaj de import si de data recenta.

Tara aflata la rasarit de unde vin acesti magi sau imparati ar putea fi Babilon (conform Sfantului Maxim si Teodot de Ancira), Persia (potrivit Sfantului Clement din Alexandria si a Sfantului Chiril din Alexandria) sau Arabia (dupa Sfantul Iustin, Tertulian si Sfantul Epifanie).

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *