MENU

A fost odata Mos Gerila

0
1486
0
  • Inaintea Craciunului la noi la gradinita venea Mos Gerila.

Era un personaj care ne aducea portocale si ciocolata Cibo sau Scufita Rosie. Ne bucuram si de-abia asteptam sa vina ca sa primim portocalele, pentru ca nu le vedeam in restul anului nicicum. Dar atat.

Mos Gerila era personajul inventat de comunism pentru a le locul lui Mos Nicolae si lui Mos Craciun. Problema este insa ca nu le-a iesit nicicum. Incercarea de a ucide Mosul “bland si bun” a esuat lamentabil.

Stiam ca Mos Craciun ne va astepta acasa, venit (clandestin, ce-i drept!) in sania lui, la adapostul noptii. Toti copiii stiau ca Mos Gerila este un inlocuitor si nu ii dadeau mai mult credit decat Mihaelei din desenele animate. Nici nu aveau cum, deoarece magia nu trebuia sa existe, trebuia reprimat orice gand nebunesc ca undeva prin noapte cutreiera noaptea un Mos care aduce daruri copiilor cuminti.

Puteti citi mai jos un excelent articol despre Mos Gerila, scris de Andreea Pocotila in Romania Libera. Va oferim un scurt fragment, restul il puteti citi dand clic pe linkul de mai jos.

“Primele semne ale schimbarii vin in decembrie 1947. Zilele clasicului Mos Craciun par sa fie numarate. Dovada sta numarul din 25 decembrie, a carui coperta infatiseaza un alt fel de „mos”, total diferit de imaginea colectiva a clasicului Mos Craciun. Noul „mos” e tanar, atletic, proletar, cu pieptul dezgolit, zambitor parca la gandul de a intra in prima uzina pentru a se dedica partidului, prin munca. In mana dreapta tine „Noua istorie a Romaniei”, detaliu extrem de important pentru mesajul pe care noul tip de Mos Craciun vrea sa-l transmita. Desenul – intins pe intreaga prima pagina a ziarului – este descifrat in interiorul ziarului, in articolul „Dialog de Craciun”, in care noua realitate e spusa franc: „de anul acesta Craciunul nu va semana cu altele si aceasta o stiu toti aceia care se calauzesc dupa steaua ce suie in fiecare seara pe cerul mare al Moscovei”.

Citeste articolul integral aici.

 

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *