MENU

Caltaboşi (Traista lui Crăciun)

Din Poveştile bucătăriei româneşti de Radu Anton Roman.

„nişte maţe groase (bine spălate în apă rece)

măruntaie – inimă, bojoci, ficat, splină- cam 1,5 kg
500 g carne foarte grasă de la gât
2 cepe
0,5 kg şorici
sare
piper
ienibahar
maghiran
500 g orez fiert cât să rămână tare (pentru cine vrea), bine spălat“

Sarea, simbol de puritate şi curăţenie, este utilizată în ritualul sacrificial încă de la romani, care o presărau pe capul victimei (împreună cu boabe de orz) sau o ardeau pe altar pentru îmblânzirea zeilor penaţi – zei ocrotitori ai căminului familial. (Văduva)

Se fierb inima, plămânul, ficatul, splina şi carnea în apă cu puţină sare se toacă (eu persoanl, sunt pentru satâr şi cuţit, să simtă omul ce mănâncă, bob cu bob, alţii preferă maşina, că dă pastă ca de pateu).

Se prăjeşte ceapa tocată şi se scurge bine.

Se amestecă totul (tocătura, ceapa şi orezul) cu o parte din zeama de la fiert, se pun şi sarea, condimentele, mirodeniile, până ajunge ca o coleaşă care curge încet, ca lava din Etna.

Se umplu maţele, se leagă la capete, se fierb un sfert de oră la foc mic (în zeama în care au fiert măruntaiele).

De acum se pot

  • Mânca ca atare, cu zeamă cu tot, cu ceapă roşie şi cu zabic
  • Afuma – ţin mai mult şi capătă gust mai bun
  • Prăji în untură – cum fac maramureşenii – şi conserva aşa, acoperiţi de grăsime în tăvi adânci (şi cum stai, bade, acum, la şaptezeci de ani cu colesterolul? Vai de mine, domnişoara doctor, fain, mulţămesc lui Dumnezeu drăguţu’, că mi şi-i ruşine să vă zic, da’ dimineaţa-i falnic cum îi bradu’!)

La aşa colesterol (să iertaţi vorba proastă) nu mai e nevoie şi de vin roşu – aşa că ne mulţumim cu o vânjoasă, dar glumeaţă Fetească Albă de la Halmeu (extrema nordică a podgoriilor româneşti) sau, ca să descoperim şi o altă podgorie nordică, maramureşana Mustoasă de la Seini, vin sec ca o coacăză crudă, având un fel de aromă vegetală uscată şi, lucrul cel mai bun la acest vin de băut cu burta, un gust de zeamă de fruct verde şi amărui ce rămâne, amână, dezmiardă…”

Sursa: cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ de Radu Anton Roman

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *